Blog Image

Claus Leser

Velkommen til Clausleser.no!

Å skrive litt om det jeg leser gjør det enda morsommere å lese. Å lese er en personlig opplevelse som jeg vil dele med andre som leser. Det som skrives er kun min opplevelse og det er slett ikke sikkert du vil få den samme. Men da vet du i alle fall hva jeg mener. Kanskje du blir inspirert, eller det motsatte, eller er helt uenig! Kult.

Lyngvar Jørgen, Eide Linda, og Nyre Lars: Lydjournalistikk ( Fagprosa, Samlaget 2017)

Bøker Posted on Fri, June 25, 2021 21:08:40

For meg som i vinter har startet Podkasten HUDEN SNAKKER,  helt uten utdannelse i radiofaget , var denne mellomtynne boken, en fin inspirasjon før neste podkast sesong. Det er påstått at det 19. århundret var skriftens, det 20. århundre bildets århundre, mens den 21.århundet , nå  – vil bli talens århundre.. Tja, fint sagt, og uansett er podkasten det raskest voksende medium fortiden.  

Det kan bli mye å høre på hvis alle skal lage podkast, noen må få slippe, bare være lyttere. Jeg synes boken var en flott innføring i radio og podkast, god til på få frem stort og smått om  lyd, og ikke minst en bevisstgjøring på hvordan lyd kan virke slik vi vil: Rett inn i hjernen. 

Derfor gjelder det å lage gode tekster som er billedskapende, da blir det bra radio/podkast. 

Linda Eide, hun litt travle NRKdama  fra Sogn med det bustete håret,  avsluttet med et tankevekkende kapittel hvordan vi faktisk får oss  til å lage egne historier i hjernen som overgår det som vi blir utsatt for.  Kryptisk? – ikke egentlig, vi legger inn våre egne ting i det vi hører, og vips har vi «meirfiksjon», som Linda kaller det.  Vi mennesker konstruerer jo forøvrig også filmer i hodet, vi tror jo bilder beveger seg så lenge vi får fotografiene servert 24 ganger pr sekund. 

Kanskje ikke en bok for flere en meg denne gangen, men jeg ville gjerne klappe litt for forfattarane. 

Oslo juni 2021



Lena Lindgren: Ekko: Et essay om algoritmer og begjær (Samfunns prosa, Gyldendal 2021)

Bøker Posted on Fri, June 25, 2021 21:06:57

Dritbra. Utrolig elegant samtidsanalyse, nydelig pakket inn i gresk mytologi, forståelig også for oss uten klassisk (ut)dannelse. Skal du lese en bok for å forstå hva som skjer der ute på ytterkantene i sosiale medier, FB, Twitter, populisme , Polen ,Ungarn, og først og fremst USA teknologihistorie, les denne ganske tynne boken. Høy kilopris, men verdt det, og derfor heller ikke noe langt ræl å grue seg til. Hvordan ble internettet det litt monsteraktig som det er blitt i vår tid ?, her får du noen av de viktigste svarene.

Vi har fått med oss at narsissisme er blitt godt belyst med Trump, men de færreste har lagt merke til at nymfen Ekko er viktig i historien som den romerske poeten Ovid skrev ned 8 år før Kristus. Lena Lindgren er akkurat passe slentrende i sitt essay, der hun forteller om medieteknologiens utvikling i vår tid. Vi blir klokere på en behagelig måte, språket er godt, og bruken av myten akkurat passe insisterende og holder oss på sporet. Filosofen Rene Girard´s grunnideer er absolutt nye for meg, spennende og relevant tankegods , og media-teknologi-spider-mannen Peter Thiel funger godt som hyper-skurken  i fortellingen. Hadde man bare hatt litt mer klisterhjerne og persistent logikk, kunne denne bokens innhold gjallet gjennom mange sommernetter. 

Oslo juni 2021