Blog Image

Claus Leser

Velkommen til Clausleser.no!

Å skrive litt om det jeg leser gjør det enda morsommere å lese. Å lese er en personlig opplevelse som jeg vil dele med andre som leser. Det som skrives er kun min opplevelse og det er slett ikke sikkert du vil få den samme. Men da vet du i alle fall hva jeg mener. Kanskje du blir inspirert, eller det motsatte, eller er helt uenig! Kult.

Melanie Challenger: How to be animal (Penguin Books 2021, paperback) (Sakprosa)

Bøker Posted on Sat, May 22, 2021 17:03:10

Noen bøker utsetter deg for kunnskap du neppe ville snublet over andre steder, og denne litt kompliserte boken inneholder nettopp slik kunnskap.  Boka minner oss om vår biologisk natur, og argumenterer ganske bra for at det kan være en god ide å ta ad notam. Vi mennesker liker ikke å bli minnet om vår sårbare biologisk natur, og tar ofte avstand fra den «dyriske» siden av oss. Vi vil helst heve oss kraftig over dyrene, vår etikk gjelder ikke dem, dem dreper vi. Vår psykologi vil helst avgrense oss fra de andre dyrene, og på denne måten mister vi også noe. Vi burde være mer ydmyke for de andre dyrene, og i større grad anerkjenne alt vi kan lære – også om oss selv, ved å bringe inn aspekter fra de andre dyrenes verden. Vi har også en biologisk side, som vi har felles med svært mange andre skapninger. Forfatteren tar også oppgjør med mye av tenkningen rundt kunstig intelligens, og generelt forakten for kroppen med sin biologisk smartnes. Neppe for alle, denne boken, ganske krevende, egentlig, men spennende litt eksotisk innhold. Gir litt ettertanke, og da har det nok vært verdt strevet, åkke som. 

Oslo, mai 2021



Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale: Fremtidsmennsket (Kagge Forlag 2020) Sakprosa

Bøker Posted on Sat, May 22, 2021 17:01:54

Hva den bioloteknologiske revolusjonen betyr for deg – det er undertittelen. Boka er en lettlest og oppdatert gjennomgang om hva vi nå kan gjør når det gjelder å lage barn på nye måter, oftest i et reagensrør, og den teknologien som ligger til grunn  for dette. Men ikke bare det, her er også spennende ting om hvordan leve lenge,  og holde seg frisk. 

Er du litt i tvil om hva NIPT og CRISPR er for noe, kan dette være boken for deg. 

Det viktigste med boken er å faktisk si noe om at dette ikke er noe som kommer – det ER her allerede, og utviklingen skjer svært fort, og de etiske betraktninger rundt dette må komme raskt, for noe skjer hele tiden. En solid liten bok med god folkeopplysning. 

Oslo,  mai 2021