Helga Flatland har skrevet tre korte romaner: 1. Bli hvis du kan. Reis hvis du må, 2. Alle ville hjem.Ingen vil tilbake, og 3:Det finnes ingen helhet.(2010-13).
Dette er tre nydelig små bøker, som bør leses i rekkefølge, og som er små perler av en historie om en bygd, og hva som skjer når krigen i Afganistan setter sine dype spor bygdas sympatiske persongallergi.
Det er meg en gåte hvordan en så ung forfatter klare å skrive så godt, og gi troverdige og vare beskrivels av sine personer, deres gjøren og laden, får dette til å henge sammen.
Løp og kjøp.
Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må -osv
Bøker Posted on Fri, March 20, 2015 08:44:52- Comments(0) https://www.clausleser.no/?p=122
Snabstracts – et raskt abstract
Sitater og rare ord Posted on Fri, March 20, 2015 08:37:46Snabstract. Er ikke det et fint nytt ord?
Et snabt abstract.
Et abstract et et systematisk sammendrag, oftes brukt i faglitteratur. Skal ideelt gjøre en klokere: med få ord oppsummert kunnskap, samt kildeangivelse.
Et Snabstract er et forkortet abstract, som med kun tre elementer skal kunne spre kunnskap;
1. overskrift – tema
2. oppsummert konklusjon maks 300 tegn?
3. kilde
Snabstractet skal slik kunne raskt gi ny kunnskap, være så kort at det fx kan være en SMS, men med mulighet for å gå til kilden.
Fagfolk kan slik tipse hverandre om ny kunnskap på en kort og effektiv måte.
- Comments(0) https://www.clausleser.no/?p=123
Ergro: en ny valuta for ergrelser
Sitater og rare ord Posted on Fri, March 20, 2015 08:31:35 Ergro: Er ikke det et fint og nytt ord!
Dette er en valuta for ergrelser.
En Ergro er når du sitter i bilkø og får rødt lys.
10 Ergro når når noe sniker i køen på polet.
100 Ergro når PCen ikke virker og du må ringer til betalbrukerstøtte.
Ordet oppstod under en 100 ergros opplevelse.
Nytte av ordet er for å skille mellom store og små irritasjoner i dagliglivet, slik at man kan få litt perspektiv – nåe det dreier seg om småpenger ( et par Ergro)- bør vi slappe av og gi faen i det.
Når det oppstår større summer Ergro bør vi gjøre noe med.
Man bør unngå at det hoper seg opp med Ergro – det kan man se på som en slags gjeld.
- Comments(0) https://www.clausleser.no/?p=124
Mark C Taylor: Speed Limits
Bøker Posted on Fri, March 20, 2015 08:23:17 Ooops! Det er ikke farten som dreper, men bråstoppen. Religionshistorikeren Mark C Taylor tar leseren med på en velskrevet kultur og religionshistorisk redegjørelse på hvordan kapitalismen og vårt moderne samfunn har endt opp med en tro på marked, hastighet og vekst, som nok bringer oss til en bråstopp. Boken er bevissthetutvidende, særlig min bevisthet, som jo ikke er så stor fra før på dette området. Fra Luthers teser på kirkedøren i Worms, som for første gang satt menesket i direkte kontakt med Gud – i motsetning til katolisismen som regjerte via prestene, og forsinket spredningen av Biblen til folk flest med et par hundre år, til Calvins ideer som forutsetning for individulismen. Han redegjør for kapitalismens utvikling i et vekselspill mellom oppfattelse av bevissthet og teknologiutviklingen på 1800 og 1900 tallet.Mange artige detaljer. Han forklarer overgangen fra industriell kapitalisme, til det han kaller finansiell kapitalisme. Der er vi nå: økonomien er løsrevet fra virkelighetens fysiske realiteter, og finansmarkedenes algoritmer styrer.
Troen på Gud og troen på Gull har mye felles med troen på Markedet.Tro. Når alt går fortere blir feilene store før noen rekker å reagere. Særlig første delen er intressant, midten blir det litt mye om finansverden, men man kan jo ta litt lettere på noen sider. Hvordan vi skal bremse blir litt vanskeligere å få tak i, noen kan finne tips på: www.slowdownnow.com. (Yale Universtiy Press 2014.)
- Comments(0) https://www.clausleser.no/?p=125
Geert Mak: Europa- en reise gjennom det 20.århundet
Bøker Posted on Fri, March 20, 2015 07:56:08Et vellykket tips fra en venn , det var en god bok, Petter ,som jeg likte. At den ble utgitt i 2004 har ingen betydning. Den hollandske historike Geert Mak har reist i Europa, og reflektert over kontinents brogede historie med utganskpunkt i steder, samtaler med mennesker som har noe å fortelle, og historiske data. Godt skrevet, tildels rystende, ikke minst alt det gale som har skjedd i vår egen tid, og som jeg ikke fikk med meg når det skjedde. Mens jeg skrev min dr.grad fra 1990-95 ble det utkjempet 4 blodige kriger 2-3 flytimer herfra. Det som slår meg er som så ofte før , Europas heterogenitet, og lokalitet: Historien er mange ulike fortellinger -, hvert land eller folk forteller sin historie, hver kjennsgjerning har en lokal, kurturell og historisk forankring. En trøst etter å ha lest om alle konflikter, folkemord, krig; de siste 60 år har vært betydelig fredligere enn forutgående tider. Anbefales alle som bor i Europa.Mange har sett TV serien bygget på boken, bilder man lager i eget hode fungerer også bra. (Capplen Damm 2004).
- Comments(0) https://www.clausleser.no/?p=126